Tømmer du som kvinne blæren helt? 

Urinretensjon kan forårsake ubehag, smerte og andre komplikasjoner, avhengig av hvilken type urinretensjon du opplever. Kronisk urinretensjon kan blant annet forårsake urinveisinfeksjoner, som spesielt rammer kvinner. Faktisk opplever kvinner urinveisinfeksjoner hele 4 ganger oftere enn menn. 

Som kvinne er det derfor ekstra viktig at du er oppmerksom på symptomer på urinveisinfeksjoner. Infeksjoner kan nemlig være et tegn på kronisk urinretensjon, hvor blæren ikke tømmes helt etter hver vannlating. Det kan være vanskelig å vurdere om ens blære tømmes helt ved vannlatinger, men det er noen symptomer du kan være oppmerksom på. Les mer om symptomene nedenfor, hvor du også finner informasjon om de to typene urinretensjon: akutt og kronisk.

Urinveisinfeksjoner og urinretensjon 

Du har kanskje hørt om urinveisinfeksjoner, som blærebetennelse, men har du hørt om urinretensjon før? Urinretensjon omhandler også problemer med urinveissystemet, mer spesifikt vannlating. Det finnes to typer urinretensjon: akutt og kronisk. 

Akutt urinretensjon er problemer med å late vannet, selv om blæren er fylt. Det oppstår typisk ganske plutselig og kan være smertefullt. Kronisk urinretensjon er problemer med å tømme blæren helt under vannlating. Kronisk urinretensjon, som navnet indikerer, er en langvarig medisinsk tilstand. 

Hvis blæren ikke tømmes helt, vil det ligge en liten mengde resturin igjen i blæren. Resturin i små mengder er i seg selv ikke problematisk, men blir det infisert, kan det forårsake komplikasjoner, som urinveisinfeksjoner. Derfor blir personer med urinretensjon typisk først oppmerksomme på problemene med urinveisinfeksjoner, før de finner ut at det er urinretensjon som skaper disse infeksjonene. 

Kvinner og urinveisproblemer

Urinveisinfeksjoner, som blærebetennelse, kan skyldes kronisk urinretensjon, hvor resturin i blæren kan bli infisert og skape urinveisinfeksjonene. Statistikker viser at spesielt kvinner er rammet av urinveisinfeksjoner. Faktisk opplever kvinner urinveisinfeksjoner 4 ganger så ofte som menn. Dessuten rammes rundt halvparten av alle kvinner av urinveisinfeksjoner minst én gang i livet, og halvparten av de rammede kvinnene får en ny infeksjon innen et år. 

Det er derfor ikke uvanlig hvis du som kvinne opplever problemer med urinveisinfeksjoner, kanskje til og med flere ganger. Én av årsakene til dette er at du som kvinne ikke får tømt blæren ordentlig. Det kan være vanskelig å vurdere når ens blære er helt tømt, men det er en rekke symptomer som går igjen ved kronisk urinretensjon. Noen av de typiske er listet under:

  • hyppig vannlating 
  • vanskeligheter med å starte vannlating 
  • svak eller ujevn strøm av urin 
  • mild, konstant ubehag i nedre del av magen og i urinveiene 
  • stor trang til å late vannet, uten at det kommer noe 

Kjenner du igjen de ovennevnte symptomene, kan det være at du ikke får tømt blæren ordentlig. I så fall bør du oppsøke lege, slik at problemene kan undersøkes grundig, og du unngår unødvendige infeksjoner og eventuelle smerter. 

Det er hjelp å få!

Urinveisproblemer forårsaket av urinretensjon kan behandles, og det finnes en rekke metoder på området. Noen av mulighetene for behandling av urinretensjon er utvidelse av urinrøret, stent i urinrøret, medisin, operasjon og bruk av kateter. 

Ønsker du å diskutere disse mulighetene med relevant helsepersonell, kan du med fordel kontakte Coloplast Assistanse helt kostnadsfritt. Coloplasts erfarne sykepleiere sitter klare ved telefonene alle hverdager og kan veilede deg, drøfte mulige behandlinger og svare på spørsmålene du måtte ha. De er profesjonelle og har arbeidet med områder som inkontinens, urinretensjon og lignende urinveisproblemer i mange år. 

Via Coloplast Assistanse har du også mulighet til å få tilsendt gratis vareprøver, for eksempel engangskateter. Produktene blir sendt direkte hjem til deg i anonyme pakker, så du kan føle deg trygg på å motta pakkene og prøve produktene i kjente omgivelser.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *